Verschillende grote en minder grote filosofen hebben zich in christelijk opzicht bezig gehouden met de vraag naar het lijden, of, zoals Lewis het noemde: 'Het probleem van het lijden.' Nu had ik daar gisteravond een discussie over op de huisgroep, en ook de paar dagen daarvoor was ik hier al mee bezig. Dit gegeven heeft de urgentie om hier een artikel over te schrijven verhoogd. In mijn ogen is de theodicee van Iraeus belangrijk.
Daarin heeft het lijden een doel, namelijk het lijden de mogelijkheid geeft om geestelijk en moreel te groeien. Zulke verheven gedachten waren niet de insteek van de discussie gisteren op de huisgroep. De grote vraag was 1. of God altijd geneest en 2. hoe wij genezing op kunnen eisen. Binnen de huisgroep zijn er enigen die menen dat God a. het beste met ons voor heeft, dat daar b. uit voort komt dat God wenst dat wij gezond zijn en dat c. Gods' almacht en zijn beloften Hem ertoe dwingen om ons te genezen wanneer wij dat vragen. Terwijl Johannes sprak over gebed noemde hij het als een feit dat God iedereen genezen wil en dat bij gebed God altijd geneest. De feiten spreken dat tegen.
Ook binnen onze huisgroep zijn mensen die al lange tijd, sommigen al decennia, op genezing wachten. Één heeft zelfs een specifieke belofte gehad van God dat zij genezen wordt. Deze uitleg vond ik pretentieus. Wat ik getracht heb duidelijk te maken is dat God geneest als dat Zijn wil. De huisgroepleider zei namelijk dat we niet moeten bidden: 'Uw wil geschiede', maar dat we genezing uit moeten spreken, moeten proclameren met autoriteit om het te ontvangen. Nu wil God genezen. God noemt zichzelf de Heler, wat er ook op duidt dat alle genezing van Gods' hand komt. Dat kan ook zijn door een langdurig proces. Hoe het ook zij, heel hard proclameren dat iemand genezen is heeft weinig zin, aangezien dat niet altijd het geval is, daar mensen vaak in een langdurig proces genezen worden. Even meende ik dat we in een andere God geloven. God is toch soeverein? En volgens mij is Hij ook de schepper van alle dingen. Daarnaast is Hij ook nog eens alwetend. Kunnen wij God dan dwingen om te doen wat hij allang weet?
Wenst God trouwens wel het goede voor iedere mens? Zeker. Krijgt iedere mens het goede? Dat is een lastige vraag. Het hangt ervan af wat die mens wenst. God luistert naar gebeden. Maar hij kiest wij Hij verhoort. En zo niet, dan heeft God daar Zijn redenen voor die niet altijd wenselijk zijn voor ons.
No comments:
Post a Comment